onsdag den 23. februar 2011

Mandeltræer i flor, Quinta de los Molinos, Madrid

Min arbejdsplads ligger på udkanten af Madrid midt i et underligt samsurium af virksomme industrihaller, splinternye boligblokke samt kontorer; men så har jeg kun ti minutters gågang til den historiske park som dagens fotos er skudt i under frokostpausen. Det drejer sig om El Parque Quinta de los Molinos ved Metrostop Suances. De første to fotos viser den chamerende indgangsbygning på c/ Alcala 501. Mest kendt er parken dog for sine mange tusinde mandeltræer som netop står i flor i skrivende stund, så resten af indlægets billeder handler om dem.En udførlig beskrivelse af parkens historie på spansk ses her; i en lidt hoppende skrivestil men med megen interesant info som skribenten har fået fortalt af barnebarnet til ham der engag var parkens ejer.





lørdag den 12. februar 2011

> 200 År på tre fotos og indenfor faa 100 meter - Retiro (2)

  • 1. Eneste rest fra den kongelige spanske Retiro-porcelansfabrik (vandpumpen). Fabrikken blev bygget under megen hemmelighedskrammeri, ved brug af et svimlende beløb i slutningen af 1700 tallet; desværre sønderbombet kort efter under napoleonskrigene (af englænderne), da bygningen tjente et militaer-strategisk rolle i franskmaendnenes forsvar. De få producerede porcelansgenstande der eksisterer befinder sig i dag på kongepaladset (Palacio Real) samt paa diverse museer (fx. Museo Arqueologico Nacional)
  • 2. Statuen af det faldne engel (La estatua del angel caído)
  • 3. El torre del Retiro
Fotos taget lige efter solnedgang, i den blå time, for ca to uger siden.


søndag den 6. februar 2011

Naturen i Madrid i dag (2)

Galapagar (33 km vest for Madrid by) i dag.
1. Udtørret enebærtræstub mod himlen over Madrid.
2. Brunmuld (+ en smule gråmuld i bunden) i fyretræstub;
3. Småsø med bizarr undervandslandskab.
4. Generel udsigt mod nord ud over Mahou-familjens privatgrund (der brygger den mest emblematiske øl i den spanske hovedstad); granitklipper med de for bjergarten typiske forvitringsoverflader; buske af Cistus ladanifer (jara), i det fjerne de snedækkede Guadarrama-bjergkæde.





fredag den 4. februar 2011

Egyptisk Tempel i Madrid

Original Egyptisk tempel bygget omkring 200 f.Kr. i Nubien, pillet ad i over 1300 blokke i 1961 samt flyttet og genopbygget-restaureret i Madrid i 1970. Det er en gave fra den Egyptiske stat til den Spanske som tak for ydet hjaelp med at redde monumenter fra oversvoemmelse som konsekvens af en vandreservoiretablering.
Man kan komme ind at se den indvendigt, hvor der bl.a. er en del reliever.
HER er der et billede paa sit oprindelige lokalitet; og DENNE tekst paa spansk er en kritisk gennemgang af sit oprindelse, hav af proevelser, genopbygning og forvaltning.
Bygningens navn er El Templo de Debod.