søndag den 9. januar 2011

Naturen i Madrid i dag

Nedenstående fire naturbilleder er taget i dag ca 35 km vest for byen. Samtlige organismer er lokale.

Det har øset ned uafbrudt hele dagen i går, det meste af i dag ligeså; følgeligt er alt derude godt og grundigt gennembødt. Det meste af året er disse egne ellers knastørre, så de frodige farver fremtryllet af vandet er relativt atypiske. (billederne kommer direkte fra mit kamara; der er ikke pillet ved dem overhoved). Mosset paa klipperne på den foerste foto for eksempel er mørkebrun i den gængse tørre tilstand. Det næste er et nærfoto af en klippe med mos og lav; der ligger også lige et enkelt agern fra en steneg: føden for de berømte sorte iberiske grise der leverer verdens bedste skinke: jamón ibérico, også kaldet jamón de bellota (=agern).

På den tredje billede har vi en del af stammen på en rosmarinbusk (Rosmarinus officinalis), et af de mange velduftende indslag i Madrids natur. Planten er iøvrigt i fuld flor med en masse små nydlige lilla blomster, men jeg mener nu engang at de snoede-fibrede grene er mere imponerende.

Det sidste foto er så stammen på det førnævnte steneg (Quercus ilex). Som det danske navn antyder er der tale om et yderst hårdfør træart der kan klare lidt af hvert. Sjovt nok er den stedsegrøn med små hårde ovale blade; den ligner altså slet slet ikke det man kender som "eg" i Nordeuropa; det nære slægtskab afløres faktisk kun af frugten, der jo er agern på alle slags egetræer. Stammen der her er afbilledet er overbestroeget med diverse lavarter (hovedsageligt Parmelia) samt en lille huesvamp (en art i slaegten Mycena). Laven er tilstede hele året, men huesvampen er meget specifik for netop denne årstid: den er lige nu til at se overalt paa alle stenegestammerne i omegnen.

1 kommentar: