tirsdag den 12. juni 2012

Pontoppidan citat

Dagens post har maaske ikke andet med Madrid at goere end at jeg har siddet og laest det her i morges paa bussen. Det er et rystende afsnit fra Henrik Pontoppidans mesterroman "De Doedes Rige", side 197 i II. bind fra 1917 udgaven (Gyldendal). Ordene er lagt i munden paa Torben Dihmer der lige er vendt hjem fra en flereaarig rejse i udlandet:


"Ja, Menneskeslægten er syg, - afsindig. Hvad jeg i disse ti Maaneder har været Vidne til i tre Verdensdele, har bestandig mindet mig om den uhyggelige Rastløshed, hvormed en gal Mand arbejder på sin egen ødelæggelse. Jeg er overbevist om, at vi står foran en Verdens-Katastrofe. Hele den forcerede Kraftudfoldelse, som alle Nationer er så stolte af, denne vanvittige Produktionsfeber, der ikke svarer til noget naturligt Behov, - det maa være et dødsdømt Samfunds sidste Krampetrækninger"


Vi ved nu alle at Verdens-Katastrofen kom rigtig nok i form af to verdenskrige (hvis den spanske borgerkrig og diverse andre lokalkrige regnes med kan man vist godt argumentere for kun én kaempe stor en, det er dog kun detaljespoersmaal...) men der blev ikke draget tilpas vaegtige konklusioner af haendelsen... saa "Produktionsfeberen" fortsaetter saadan set den dag i dag med den samme "uhyggelige Rastloeshed" som Pontoppidans visionaere haand beskrev den for hundrede aar siden.


Det var som om bussens morgenmylder stoerknede omkring mig for et oejeblik.

2 kommentarer:

  1. Du og Pontopiddan har desværre fuldstendig ret min broder i bevidshedEN! Karma...:( Men: hvis vi tager 'kun' pauserne's uendelige, evige, tomme men strålende rum mellem to tanke... så har vi alligevel vores 'husly' altid, mere tæt end hånden; hm?!;-) HilsenER'

    SvarSlet
  2. Tak for denne fantastiske kommentar Ervin, det du omtaler er rigtig nok langt vigtigere/evigere end den apokalyptiske tone i selve posten :o)

    SvarSlet